петък, 14 май 2010 г.

Прословутите "Е-та"

                     


ПРОСЛОВУТИТЕ "Е-ТА"

Пълен списък на добавките в ЕС

Европейският съюз използва единна класификация за означаване на добавките в хранителните продукти. Всички добавки са разделени на групи:

оцветители, консерванти, антиоксиданти, киселинни регулатори, подсладители, емулгатори, други

Системата с Е-номерацията води своето начало от 1980 г. Самата буква "Е" се свъзрзва с "Европейски" и означава, че съответната добавка може да бъде използвана безопасно в рамките на ЕС. Това обаче, на практика вече не е така. С годините бе доказано вредното въздействие на редица добавки от списъка.

Всяка комбинация на Е с число е уникална и дава възможност на производителите лесно да включват използваните вещества в списъка със съставките при производството на дадена храна. Това облекчава много изготвянето на етикетите, тъй като често химическите имена на добавките са дълги.

Номерацията на добавките започва от Е100 и завършва с Е1520. Актуалният списък може да бъде намерен на сайта на Европейската агенция по храните:

http://www.food.gov.uk/safereating/chemsafe/additivesbranch/enumberlist

По-долу може да намерите пълния списък с добавките. Срещу номера е посочен видът на веществото и ефектите, които то може да има върху човека.


Списък с разрешените добавки за влагане в хранителни продукти вижте ОТ ТУК ! 


                     

Няма коментари:

Публикуване на коментар