петък, 14 май 2010 г.

Важни съвети при месенето с машина за хляб..

       

ЗАПОМНЕТЕ !!!

1. Няма точно количество на брашното в тестените изделия. Винаги се следи получаването на строго определена твърдост на тестото - меко или твърдо. Никога не слагайте цялото предвидено в рецептата, оставете една част от него, която ще добавите в последствие за постигане на необходимата твърдост на тестото.

2. Няма точно определено време за втасване. В повечето случаи тестото втасва докато се удвои обема. Втасването зависи от много условия. Например околна среда, температура на продуктите, състав на рецептата. Рецептите с много захар и мазнини изискват повече време за втасване. Втасването е един от основните проблеми при машнините за хляб, защото програмите за тях са изчислени при усредняване на условията. Затова понякога се случва изделието да превтаса или пък да не втаса достатъчно.

3. Най общото правило за съотношение на суха мая към жива е 1:3. Тоест ако търсите с какво количество да заместите сухата мая с жива, трябва да вземете количеството на сухата мая в грама (една чаена лъжица е приблизително около 3.25 грама) и да го умножите по три.

4. Когато искате да зададете въпроси към другите винаги давайте възможност най-пълната информация, която задължително включва рецептата и времето за омесване и втасване. Иначе рискувате да накарате вашите събеседници да гадаят и да говорят импровизирано, а това няма да доведе до никаква полза.

5. Машината за хляб е ваш помощник, но не и се доверявайте изцяло защото тя няма възможности да следи и контролира процеса на приготвяне на изделието в зависимост от различните условия. Тя няма вашите знания и опит, тя има заложени предварително действия и работи само и единствено според тях.

=   *    =   *   =

ЕРДИНЧ ВИ ПРЕДЛАГА ДА ОПИТАТЕ СЛЕДНАТА ТЕГНОЛОГИЯ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ХЛЯБ.

1 Сложете в контейнера само водата и брашното;
2 Пуснете машината да меси около две три минути(не повече от 4);
3 Изключете програмата и изчакайте така 20 минути;
4 След 20 мин пуснете програмата на която ще приготвяте хляба и добавете останалите продукти;

По този начин:
- се подобрява качеството на консистенцията на тестото
- тестото повече бухва

За да не залепне тестото в прозореца, непременно намалете рецептата или намалете общото количество мая с 1/4 ч.л. или 1/3 ч.л. или сменете 1/4 част от бялото брашно със пълнозърнесто.

Няма коментари:

Публикуване на коментар